StreekWaar bij de molenmarkt 2022

Afgelopen zaterdag, 10 september, stonden verschillende StreekWaarleden op de drukbezochte Molenmarkt. Marcel van Silfhout, zelf vlakbij de molen geboren en nu de man achter GraanGeluk, bescheef de dag in een mooie persoonlijke noot.

Vandaag was de GraanGeluk cirkel honderd procent rond. De jaarlijkse Molenmarkt in de Harnjesweg; hartje Wageningen, waar ik in mei 1968 geboren ben op nummer 55, tegenover toen nog de warme ambachtelijke bakkerij van ‘ome’ Anton en ‘tante’ Toos van der Tas. Geen familie, maar omdat ik kind aan huis was en vaak in de bakkerij doolde – met name in de schuiflade waar de gebroken koek in werd gedaan of in de grote slagroompot als daar nog wat uit te likken viel.

Ik heb het allemaal nog scherp voor de geest, die prachtige diep geel-rood-oranje gloedhete ovens waar de broden met een lange spaan in gingen. Ook de nieuwe lopende band kan ik me herinneren, de eerste opschaling. Met ome Anton mocht is soms mee broden rond brengen, tot diep in het Binnenveld de boer op.

Rond mijn vijfde levensjaar verhuisde ik naar het boeren- en papierdorp Renkum. In die tijd (1973) was de uit 1879 stammende korenwindmolen De Vlijt nog een staak, nog net geen ruïne. Het was ome Anton die een van de (zoniet dé) mensen was die de restauratie entameerde. In 1979 was het zover, honderd jaar na dato, ik woonde toen al in Renkum.

Pas vandaag, terwijl Dennis Lebbing van Stadsbrouwerij Wageningen ons GraanGeluk bier stond te tappen – letterlijk onder de molen bij de ingang – ontdekte ik dat molen de Vlijt als huisnummer mee heeft gekregen 54a! Laat dat nou net mijn leeftijd zijn.

In 2017 begon GraanGeluk op de oerplek van Wageningen: het Westbergveld, bovenop de berg. Daar waar decennia snijmais stond, begonnen wij aan ons agroecologische wel bioverse avontuur. Het Westbergveld is nu een agroecologisch boeren cultuur landschapsgrond-paradijs waar het ‘wereldbier van hier’ (gouden medaille Brussels beer challenge 2020) en het beste streekbrood (van Bakkerij Tom van Otterloo) vandaan komen! Een even Gelders als Veluws wonder: want we herintroduceerden niet alleen de zeldzame akkerkruiden; maar ook zeldzame oergranen!

Hoe leuk om vandaag met molenaar Bart Mols te spreken over onze rode emmer die we bij hem graan malen! In onze kraam lagen onze Gelders Gort – gemalen bij de 18e eeuwse Mallumse molen in Eibergen! onze havermout en ook de afgelopen week voor het eerst bij de gerestaureerde watermolen Te Landgoed Quadenoord door molenaar Simon Mulder fijn gemalen Veluws Kruiprogge!

Jammer dat onze Streekwaarkraam in drieën was gesplitst, maar we waren er; en hoe. Dit is nog eens thuiskomen; al is helaas bakkerij Van der Tas al enkele decennia weg en is ook de grote mouterij die achter mijn ouderlijk geboortehuis stond foetsie.

Maar het mog duidelijk zijn dat een en ander bij GraanGeluk met de paplepel is ingegoten-;) op naar de zomer van 2023, die Molenmarkt kan nog leuker en beter.

Marcel van Silfhout, Stichting GraanGeluk

Dit artikel is ook op het LinkedIn van Marcel te lezen

Dit delen: