CSA de Wilde Peen

“Hoe kunnen mensen die zelf geen boer zijn tóch positief bijdragen aan biodiversiteit in agrarisch landschap?” vroegen Maria en Klarien zich af. Ze startten CSA de Wilde Peen, waar nu zo’n 150 mensen jaarlijks bijdragen met hun ‘vergoeding van de landbouw’.

de Wilde Peen
CSA zelfoogst tuinderij

Doorlopende lidmaatschap
voor zelfoogst van groente
het hele jaar door.

van Peursumsweg, Ede
info@wildepeen.nl
wildepeen.nl

In het noorden van Ede ligt zelfoogst tuinderij de Wilde Peen. Oogstdeelhouders komen er zelf hun eigen groente oogsten.

Tuinder Klarien: “Iedere week sturen wij een e-mail, met welke groente er die week te oogsten zijn. Zo kunnen de mensen zelf in hun eigen tijd de groentes komen oogsten die ze die week willen eten. Meestal is er overvloed, behalve aan het einde van de winter. Het is mooi om zo de seizoenen echt met elkaar aan den lijve te mogen ondervinden.”

CSA staat voor community shared agriculture: consumenten verbinden zich voor tenminste één jaar aan het initiatief en dragen zo bij aan biodiverse duurzame landbouw. De Wilde Peen werkt ook met solidaire betaling, zodat niet alleen de boeren een minimum inkomen kunnen gaan verdienen, maar ook consumenten kunnen gaan betalen naar draagkracht.

“Iedere week zie je wat er op dat moment rijp is.”