Met een groep van acht mensen uit Renkum en omgeving gingen we 30 maart op fietsexcursie naar een StreekWaar-boer. We verzamelen in woon- en tuinwinkel Loenen, die ook afhaalpunt is van de StreekWaar-webshop. In de beschutte binnenplaats voeren we een gesprek over duurzaamheid. “Ik fiets altijd wel van slager naar bakker naar groenteboer”, deelt een van de deelnemers haar ervaring, “maar ik wist eigenlijk niet dat er ook zoveel duurzame producenten hier in de buurt zaten.” Een leuke ontdekking.
Voor mensen uit Renkum en omgeving zijn de Ommuurde Tuin in Renkum en biologische boerderij Veld en Beek in Doorwerth de dichtstbijzijnde leden van StreekWaar. Bij deze laatste gaan we vandaag op bezoek. StreekWaar is een producentenvereniging van boeren, bakkers, en brouwers die duurzaam te werk gaan, binnen een straal van 15km van Wageningen. Renkum valt daar binnen.
Na ons gesprek stappen we op de fiets richting Doorwerth. “ik fiets hier heel regelmatig vlak langs, ik ontdek nu pas dat hier een boerderij achter ligt!”, verbaast één van de deelnemers zich als we het laatste stukje heuvel beklimmen. Dan komen we aan op de ‘Noordberg’, waar we de blaarkopkoeien van Veld en Beek in de wei zien lopen. “Kijk! Er zijn ook kalfjes bij!” Dat blijkt een thema te worden tijdens ons gesprek met boer Jan.
Jan nodigt ons uit in de ‘opkamer’: een knusse vergader ruimte boven de kaaskelder (“Dat ruik je!”) en met uitzicht op de koeienstal. Hij vertelt ons dat ze bij Veld en Beek twintig jaar geleden begonnen met pleegkoeien: een aantal kalfjes werden bij een zoogkoe in de wei gezet zodat de kalfjes daar de melk van konden drinken. “Nu doen we het anders, nu laten we gedurende drie maande de kalfjes bij hun eigen moeder lopen.” Vertelt Jan. “Kost dat niet ontzettend veel melk? Blijft er dan nog melk over voor de consumenten?” vroegen wij ons af. Jan vertelt dat de kalfjes die melk van hun eigen moeder drinken zoveel gezonder zijn en zoveel beter groeien, dat het echt de moeite waard is. “Na die drie maanden wordt het kalf ‘gespeend’, zoals dat heet, en vanaf dat moment is de melk weer helemaal voor de mensen. Op die leeftijd kan het kalfje met ander voer toe.” We leren nog veel bij over biest, over zeldzame koeien (“Wij hebben hier blaarkop koeien omdat het een robuuste koe is, maar ook omdat het een koe is die beschermd moet worden omdat er nog maar weinig van zijn.”) en over de onderneming die Veld en Beek is. Op dit moment verdienen acht ondernemers hun biologische boterham bij Veld en Beek. Er zijn nu 3300 consumenten lid van coöperatie Veld en Beek.
Na ons gesprek in de opkamer kijken we naar de kaaskelder, naar de koeien, en in de winkel. “Deze container is 24/7 toegankelijk. Als lid van de coöperatie krijg je een sleutel waarmee je zelf op elk moment je boodschappen kunt doen. Je betaalt via een app.” Veld en Beek levert ook producten aan StreekWaar. Via de webshop kan je online je duurzame lokale producten bestellen en die op woensdag ophalen in woon- en tuinwinkel Loenen aan de Groeneweg in Renkum. Alle informatie vind je op streekwaar.nl