Melkkoeien mogen weer naar buiten

Het wordt lente! Medio-maart is het tijd voor de koeien om weer naar buiten te gaan. Het wordt altijd feest om de eerste momenten te waarnemen wanneer de koeien weer voet in de wei mogen zetten. Medio-maart hebben StreekWaarleden Veld & Beek en de Hooilanden ook hun melkkoeien weer de deur uitgebracht.

Koeiendans in de wei

Op zaterdag 18 maart zijn de koeien van Veld & Beek voor de eerste keer dit jaar weer naar buiten gegaan (zie filmpje hieronder). Het publiek kwam massaal om het spektakel te zien. Boer Jan Wieringa: “Omdat de koeien dan vreugdesprongen maken wordt het wel de koeiendans genoemd.” Het spektakel is wel heel kort. “Al na een kwartier vinden de koeien het gras lekkerder dan het dansen.”

Koeiendans bij Veld & Beek – BD Grondbeheer

Bij de Hooilanden waren de pinken (eenjarige koe) de eerste naar buiten. Ze mogen in het veld naast tuinderij het Lichtveen begrazen. Tuinder Pauline Martel: “het vroege voorjaar is altijd leuk omdat we in goede gezelschap zijn”. De eenjarige koeien moeten nog wennen aan het buitenleven: “het samenwonen gaat altijd goed, maar fijn om een elektrische draad tussen ons te hebben zitten om te voorkomen dat hun nieuwsgierigheid hen te dicht bij onze net geplante zaailingen brengt”, aldus Martel.

De melkkoeien van de Hooilanden zijn inmiddels ook naar buiten gegaan. Koeien hebben blijkbaar verschillende manieren om hun vreugde te uiten. Boerin Floor de Kanter: “onze koeien dansen niet, ze graven kuilen”.

Samen sparen voor grond

Dat de koeien al in het voorjaar naar buiten gaan en de hele zomer in het veld grazen is één van de kenmerken, die Veld en Beek en de Hooilanden zo waardevol maken. Het is immers op lang niet alle boerderijen in Nederland meer vanzelfsprekend. Lees verder hoe we samen kunnen sparen voor grond.

Biodynamische Boerderij Veld & Beek is sinds kort een campagne begonnen met BD Grondbeheer om Veld & Beek vaste grond te geven. “Met het veiligstellen van de grond is de toekomst van de boerderij gewaarborgd. Daarvoor is twintig hectare nodig, om de tien hectare huiskavel aan te kopen. Daarnaast kan BG Grondbeheer met deze spaarpot gelijk handelen als er in de buurt grond te koop komt.” Iedereen kan door een donatie de campagne ondersteunen.

Bij Biologische Boerderij de Hooilanden zijn ze al een stap verder. In 2015 zijn ze met een Landcoöperatie begonnen, om grond onder de burger te brengen. “Iedereen mocht een certificaat kopen van €25 000 – ongeveer de waarde van één derde van een hectare. De landcoöperatie verpacht de grond alleen aan de Hooilanden. Voor het bedrijf is langdurige pacht een mogelijkheid om zonder veel kapitaal beschikking te hebben over grond. Zij kunnen dan hun geld optimaal investeren in andere bedrijfsmiddelen.” En uiteindelijk bankvrij worden. Dat is sinds eind 2022 gelukt.

>Meer informatie over de campagne ‘Vrije grond voor Veld en Beek’

>Luister naar het podcast ‘Boer aan het roer’ met Lodewijk Pool van de Hooilanden over nieuwe verdienmodellen en over Community based ondernemen.

Dit delen: