Grebbeveld schapen begrazen de akkers van GraanGeluk

StreekWaar heeft tal van mooie voorbeelden van prachtige samenwerkingen tussen haar leden. Vandaag gaat over de begrazing van agroecologische GraanGeluk akkervelden door de schapen van begrazingsbedrijf Grebbeveld. Lees de blog van Marcel van Silfhout over hoe vruchtbaar de samenwerking is.

GraanGeluk akkerbegrazing op Wageningse Westvergveld akker

Another day not at the office: onze regeneratieve agroecologische GraanGeluk akkerbegrazing op onze Wageningse Westbergveld akker.

Kijk naar de video waar de schapen op het akkerveld komen

Hoe magisch kan het zijn: de zeldzame Veluwe Heideschapen op onze op de Veluwezoom geherintroduceerde Veluws Kruiprogge waar we fantastisch smakelijk brood mee maken bij onder meer Bakkerij Tom van Otterloo, Jorisbrood en Ivo’s Bread & Pizza en najaar 2020 ook nog eens het beste speciaalbier (onder de 7%) ter wereld mee hebben gebrouwen door Stadsbrouwerij Wageningen (gouden medaille #BrusselsBeerChallenge).

Voor de kudde van Grebbeveld Schapen &zo waarmee we al sinds 2018 mee samenwerken, is het een geweldig symbiotisch samenspel. ‘The biggest little farm’ en ‘Kiss the ground’ ineen! De kudde trok vandaag vanaf de Utrechtse heuvelrug naar onze Veluwezoom via de Gelderse vallei: over de Grebbedijk, dan Onderlangs en zo de prehistorische Holleweg op naar onze prachtige middeleeuwse (16e eeuw in ieder geval al) akker op de Wageningse berg. Hiermee zetten we het ecologische systeem tussen twee stuwwallen weer op ‘aan’ want de rol van gescheperde schapkuddes is de natuurlijke verspreiding van zaden van tal van onze zeldzame akkerplanten en kruiden. En: op de heide is nu weinig voedzaams te halen, op onze akkers des te meer.

Zaai mee met GraanGeluk, word ook GraanDeelHouder, want hoe mooi ook allemaal, financieel redden we het niet op dit moment, onze kosten en investeringen liggen (te) hoog, terwijl onze granen nog in verwerking zijn. Bovendien: we willen groeien met ons wel biodiverse natuur- en landschapsboeren op pure landschapsgrond! Meer info op de website van GraanGeluk.

Dit delen: