Fietstocht langs Bennekomse boeren groot succes

“Al 42 jaar woon ik in Bennekom en dit is pas de tweede keer dat ik bij de Hoge Born ben!” zei een van de deelnemers verbaasd. Met een groep van 18 mensen uit Bennekom en Ede zijn we op de fiets gestapt om duurzame boeren uit de buurt te leren kennen. Ons eerste bezoek is aan biologische zorgboerderij de Hoge Born, vlak bij Bennekom. Bedrijfsleider Sabine vertelt: “We werken hier met zorgvragers, een deel van de mensen woont hier tijdelijk intern en een ander deel van de mensen komt hier naartoe als dagbesteding.” De boerderij produceert een enorme diversiteit aan groente, eieren en kleinfruit, allemaal biologisch. Ook zijn er in de boerderijwinkel producten van andere duurzame producenten uit de regio te koop, zoals brood, fruit en zelfs lokale wijn. Doordeweeks is de boerderijwinkel met theeterras geopend van 12 tot 17uur, op zaterdagen van 10:30 tot 14:30 uur.

Na het bezoek aan de Hoge Born fietsen we verder naar boerderij Grebbeveld Schapen &Zo. Marjel en haar gezin houden Veluwse heideschapen waarmee ze (natuur)gebieden uit de regio begrazen. Marjel: “We brengen de schapen lopend, over de weg, naar de gebieden toe. Dat trekt altijd veel bekijks, zo’n kudde over de weg.” In de winter grazen de schapen op land van boeren om het gras te onderhouden. “Dat doen we met gesloten beurs, onze schapen hebben gras, en de boeren zijn blij met het bijhouden van het gras in de winter zodat er voor hun koeien in de lente weer mals gras is.” Grebbeveld Schapen &Zo verkoopt lamsvlees in allerlei vormen (bout, gehakt, etc) en van de schapen heerlijke goulash en stoof. Het vlees is te koop in Bennekom bij de Hoge Born en bij boerderij van Steenbergen in het Binnenveld of online via de webshop van StreekWaar.nl. Daarnaast maakt Marjel ook prachtige vachten van gevilte wol, die zijn te koop op de StreekWaar marktkraam in Wageningen of op bestelling bij Marjel. Ook kan je zelf zo’n vacht maken tijdens een workshop.

Na een tocht waar we veel hebben geleerd, gezien en gehoord fietsen we voldaan terug naar ons startpunt: duurzame supermarkt de Kardoen in het centrum van Bennekom. De Kardoen doet ook mee met StreekWaar en is één van de plekken waar producten van de duurzame boeren, brouwers en bakkers uit de buurt afgehaald kunnen worden op woensdagmiddag. Kijk voor meer info op streekwaar.nl

Dit delen: