Nu het oogstseizoen ten einde loopt blikt Edwin Tigchelaar van EET-Wageningen terug op zijn eerste jaar groenteproductie met biologische strokenteelt in het Wageningse Binnenveld. Ter gelegenheid van de Nationale Boerenkool Dag op 24 oktober heeft Edwin zijn reflectiepunten gedeeld in een artikel met Vallei Proef Lokaal.
De dagen worden korter, de nachten soms al koud. Het is vandaag 24 oktober, dag van de boerenkool. Natuurlijk oogst ik vanmorgen ook zelf lekker verse boerenkool voor groentepakketten van EET-Wageningen die vanmiddag of vanavond al worden afgehaald. EET-smakelijk!
Het eerste oogstseizoen van EET-Wageningen eindigt binnenkort als de laatste groenten van het land komen. Tijd voor een terugblik.
Afgelopen winter had ik een plan gemaakt om in strokenteelt vele verschillende groentegewassen te telen met het idee om deze lokaal te verkopen. Zaaizaad en plantgoed was besteld. Ik had inmiddels een trekker en een paar werktuigen georganiseerd en stond voor drie uitdagingen:
- Gewassen telen die ik soms alleen van mijn bord kende
- Zonder gebruik te maken van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen
- En daarvoor mijn eigen afzet organiseren
Vol goede moed begon ik in april met grondbewerking, zaaien, poten en planten van tal van gewassen. Sommige van deze werkzaamheden deed ik met ruime ervaring, vele werkzaamheden echter voor het eerst. Het meeste ging goed maar er waren ook leermomenten zoals een zaaifoutje of iets te agressief onkruid schoffelen. Hoe dan ook: een nieuw seizoen was begonnen. Ik was weer getuige van het geweldige proces dat zaden kiemen en planten met behulp van zonne-energie gaan groeien tot prachtige groenten.
De zomer was soms heet en vooral droog. Gelukkig had ik een waterbron laten slaan, maar het beregenen kostte erg veel tijd. Ik kon de gewassen wel vitaal houden en de droogte maakte het mogelijk om goed te kunnen wieden en schoffelen.
Tussen alle omliggende weilanden is groenteteelt in smalle stroken een opvallend gegeven. Maar vanaf het moment dat de bloemstroken (akkerranden) gingen bloeien zaten voorbijgangers bijna achterstevoren op hun fiets. Deze attentiewaarde was leuk en de reacties ook, maar weinigen wisten wat er werkelijk gebeurde en groenten verkopen zich nou eenmaal niet vanzelf. Ik had ondertussen wel een bedrijfsnaam bedacht, mijn zusje een logo gemaakt, er was een website in aanbouw, ik had me aangemeld voor een cursus social-media, een Facebook en Instagram account gemaakt en ook een bord geplaatst bij de toegang tot het land.
Mijn eerste sla-oogst heb ik samen met een visitekaartje uitgedeeld aan buren, vrienden, familie en bekenden. Voorts heb ik de eerste afspraken gemaakt met potentiële afnemers binnen het Streekwaar netwerk over verkoop van mijn producten. Na de zomervakantie lagen de eerste groenten van mij in een boerderijwinkel en op de StreekWaar-kraam op de zaterdagmarkt in Wageningen.
Het aanbod van sommige groenten was direct na de zomervakantie zo groot, dat ik een snelle start heb gemaakt met een proef om wekelijks groentepakketten in abonnementsvorm te verkopen. De proef loopt binnenkort af omdat de tuinderij leeg raakt, maar krijgt volgend seizoen zeker een vervolg.
De teelt en oogst van de meeste groenten ging goed, maar dat gold natuurlijk niet voor alles. De zoete aardappelen waren bijvoorbeeld zo lekker dat de muizen al flink hadden gedineerd voor de oogst had plaatsgevonden.
Afgelopen jaar heb ik veel geleerd en ideeën opgedaan. Door dingen te doen, te proberen, van foutjes maken, van spontane opmerkingen van toevallige voorbijgangers en van reacties van afnemers. Met een hoofd vol gedachten, ideeën en ervaringen ga ik deze winter nieuwe plannen maken voor komend jaar. Daar heb ik nu al zin in!
Dat je heerlijk boerenkool als stamppot kunt eten wist ik al, maar ik heb geleerd dat er ook vele salades gemaakt kunnen worden van boerenkool!
EET-Smakelijk, EET-Wageningen!
Edwin
Artikel op de Vallei Proef Lokaal website