Logo 2.5 CMYK@2x
StreekWaar bij Störrig
Hier komt het einde van het oogstseizoen voor de tuinders en akkerbouwers. De granen hebben plaatsgemaakt voor schapen op de akkervelden. StreekWaar heeft de afgelopen weken nog mooi de gelegenheid gehad om haar oogst te delen: tijdens de Duurzaam Bennekom bijeenkomst in september, haar Oogstfeest in oktober, en afgelopen week tijdens het Störrig festival bij het SmaakPark Ede (foto boven). Voor de komende tijd: workshops en curcussen bij onze agroecologische tuinders, bierproeverijen en de StreekWaar kerstmarkt. Mis deze zondag de Opening van het Ketelhuis niet!

Evenementen

6 nov: Opening het Ketelhuis Ede

Zondag 6 november 2022 | 12-18h | het Ketelhuis, Ede
Dit weekend opent Stadsboerderij het Ketelhuis eindelijk haar deuren! Kom kennismaken met de nieuwe locatie van Urban Funghi en Microgreens Holland. Programma: rondleidingen, markt met lokale producten, launch 'Lekker Lokaal Tas', workshop 'Maak je eigen vega burger', en nog meer!
> Lees verder
Opening het Ketelhuis Ede

Iedere eerste zaterdag van de maand: Open Bierproeverij

Iedere eerste zaterdag van de maand: open proeverij bij de Stadsbrouwerij
Iedere eerste zaterdag van de maand biedt Stadbrouwerij Wageningen een open bierproeverij. Onder het genoot van een paar van hun heerlijke bieren leggen brouwers Dennis en Stefan graag uit wat je kunt proeven in een bier en hoe een bier tot stand komt. Komende open proeverij: zaterdag 3 december. Reserveer van tevoren via de website van Stadsbrouwerij.

> Lees verder

Save the date! 17 dec: StreekWaar kerstmarkt

zaterdag 17 december 2022 | 9-17u | Vijzelstraat, Wageningen
Elk seizoen organiseert StreekWaar een feestelijke markt. In december: de StreekWaar kerstmarkt! Op 17 december wordt de wekelijkse Streekmarkt mooi aangevuld met allerlei activiteiten om van de kerstsfeer te genieten. Maak kennis met de aanwezige StreekWaarleden en hun heerlijke producten, koop bewust je kerstcadeaus bij de lokale kunstenaren kraam of kies voor ons StreekWaar kerstpakket. En natuurlijk kun je lekkere warme hapjes en live muziek verwachten.

> Lees verder
Streekmarkt Giel

Workshops & cursus

Lichtveen workshops serie: No-dig & teeltplan

Lichtveen workshops serie: No-dig & teeltplan

Dit najaar organiseert Tuinderij het Lichtveen een serie workshops rondom de thema’s no-dig tuinieren en teeltplanning. Hoe zet je je eigen no-dig tuin op? En hoe maak je een compleet en effectief teeltplan voor je hele groeiseizoen? Ben je een (moes)tuinder en wil je alvast een begin maken met je tuinplannen voor 2023, meld je dan aan voor de workshops.

11 nov. 14-17u: Tuinieren zonder spitten: Introductie tot de no-dig methode
16 nov. 18-20u: Crop planning #1: How to make a crop plan for your garden
23 nov 18-20u: Crop planning #2: Step-by-step guide to using an open-source program

> Lees verder
Cursus Ommuurde Tuin: Agroecologie in Praktijk

Cursus Ommuurde Tuin: Agroecologie in Praktijk

De Ommuurde Tuin geeft vanaf januari 2023 een cursus Agro-ecologie in Praktijk. De jaarlijkse cursus is speciaal ontwikkeld voor ‘toekomstboeren’: mensen die ervan dromen om ‘t roer om te gooien en (in de toekomst) een biologische tuinderij te starten. Maar ook voor mensen die werken met kleinschalige biologische boeren en tuinders in Nederland of in ‘t buitenland zal de cursus leerzaam en inspirerend zijn, omdat we in zullen zoomen op de vele verschillende aspecten - en mogelijkheden! - van een kleinschalig biologisch bedrijf.

> Lees verder

Nieuws

Pantry x StreekWaar: streekproducten op het trein station

Pantry x StreekWaar: streekproducten op het trein station
Sinds kort is het mogelijk om streekproducten te kopen bij het uitstappen van de trein, van StreekWaarleden Wat in het vat zit, SmaakPark Ede, Lekker Lupine, BeenBean, Boerderij van Steenbergen, Otto Vloedgraven Fruit en Zalig Fruit Zoelen. Op het station Ede-Wageningen is sinds september de pop-up store de Pantry geopend, een onbemande streekwinkel met verse producten van lokale leveranciers.

> Lees verder

Veld & Beek riskeert land

Biologische boerderij Veld & Beek dreigt een deel van haar land kwijt te raken vanwege een wijziging van het bestemmingsplan van de gemeente Renkum. Naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan “Uiterwaarden kasteel Doorwerth 2022” heeft boerderij Veld en Beek een zienswijze ingediend bij de gemeente Renkum. Aan deze oproep is massaal gehoor gegeven. De zienswijze is 1678 keer gedeeld met de gemeenteraad.

> Lees verder
Veld & Beek riskeert land

Grebbeveld schapen begrazen de akkers van GraanGeluk

Grebbeveld schapen begrazen de akkers van GraanGeluk
StreekWaar heeft tal van mooie voorbeelden van prachtige samenwerkingen tussen haar leden. Vandaag gaat over de begrazing van agroecologische GraanGeluk akkervelden door de schapen van begrazingsbedrijf Grebbeveld. Lees de blog van Marcel van Silfhout over hoe vruchtbaar de samenwerking is.

> Lees verder

Terugblik

EET-Wageningen: het eerste oogstseizoen

EET-Wageningen: het eerste oogstseizoen
Nu het oogstseizoen ten einde loopt blikt Edwin Tigchelaar van EET-Wageningen terug op zijn eerste jaar groenteproductie met biologische strokenteelt in het Wageningse Binnenveld. Ter gelegenheid van de Nationale Boerenkool Dag op 24 oktober heeft Edwin zijn reflectiepunten gedeeld in een artikel met Vallei Proef Lokaal.

> Lees verder

Terugblik op het bijwonen bijeenkomst Duurzaam Bennekom

Eind september was StreekWaar vertegenwoordigd met een stand op een bijeenkomst van Duurzaam Bennekom. Er werd besproken wat er in Bennekom nog aan duurzame en gezonde voeding gedaan kan worden. De proeverij van StreekWaar producten, gemaakt door Paula's Catering en Kookworkshop, viel goed in de smaak en er was veel interesse voor de tentoongestelde producten en de informatie over de StreekWaar leden.
> Lees verder
Terugblik op het bijwonen bijeenkomst Duurzaam Bennekom

Over StreekWaar

StreekWaar: bouwen aan een regionaal voedselnetwerk

Streekwaar: bouwen aan een regionaal voedselnetwerk
De vereniging StreekWaar is een unieke samenwerking tussen lokale en duurzame voedselmakers in de regio Ede-Wageningen-Renkum. Samen bouwen we aan een regionaal voedselnetwerk. Toekomstboeren en Voedsel Anders hebben het verhaal van StreekWaar mooi op papier gezet. Wat is er zo bijzonder aan StreekWaar? > Lees verder

Uitgelicht: Wat in het Vat zit

Zuurkool, kimchi, hot saus en chutney. Fermenteren en pickelen is een teruggekeerd ambacht in Wageningen, dankzij Wat in het Vat zit. Door een wisselend aanbod van lokale seizoensgroenten, zet je altijd wat anders op tafel en de groenten zijn langer houdbaar dan wanneer je ze vers bewaard. Tip: Omdat Wat in het Vat zit graag kennis en ervaring deelt, kun je fermenteerworkshops volgen.

Giel organiseert aanstaande zondag een workshop 'Maak je eigen vegan burger' tijdens de Opening van het Ketelhuis in Ede.
Foto: Esther Meijer
banner1
StreekWaar is een vereniging van bevlogen duurzame boeren, producenten, cateraars en winkels in de regio Wageningen, Ede, Renkum en een stukje Betuwe. Samen met de natuur zorgen we voor duurzaam, lokaal en gezond eten bij jou op je bord. Je kunt onze producten kopen op onze StreekWaarmarkt, iedere zaterdag van 9.00 - 17.00 uur in de Vijzelstraat in Wageningen. Ook kun je bij veel van de StreekWaarleden je boodschappen doen, zoals de verpakkingsvrije winkel De Gieterij en de winkels van Boerderij de Hoge Born en Boerderij van Steenbergen.
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet